,,Онова лято'' Лорън Уилиг - Ревю

След две седмици, мога официално да заявя, че приключих с ,,Онова лято’’. Класните, ме побъркаха последната седмица от училище и едвам прелиствах страниците от книгата. Лорън Уилиг, авторка която също чувам за първи път. Тя вече стана една от любимите ми. Книгата и е меко казано, съвършена. За първи път, чета книга в такава историческа насока. Този жанр, по принцип ми е доста далечен, но уви ми хареса. Грабна ме още с първите си изречения..Рядко се случва, да има такава книга. Самият сюжет е много интересен, особено мистерията около картината, стояща зад гардероба в стара къща от векове насам. Хареса ми преплитането на двете години и общото между тях. Лорън използва думи по същия начин, по който един завършен художник използва бои и четки, съставяйки от тях силно красиви картини текстурирани със страст и любов.

,,Книгата е като картина. Макар и елементите в нея да са подредени по най-подходящия начин, те пак може да са взети от живота.’’

Нюйоркчанката Джулия наследява къща в Хърн Хил от нейната пралеля Реджина. Загубва майка си в автомобилна катастрофа, когато още тя е малко момиченце. Окуражена от баща си тя приема предложението за къщата. Джулия среща братовчедка си Натали. Тя се свързва с приятеля на братовчедка и, потенциален кавалер и собственика на красива галерия – Никълъс Дорингтън, който предлага помощта си на Джулия. Всичко се променя, когато тя открива цяла една картина на Тристан и Изолда, увита в кафява хартия и лежи на гърба на гардероба в една от спалните. Картината е изработена от така наречения художник Гавин Торн.
Джулия е първата, която забелязва, че жената на картината е тази от друга картина – портрет в коридора на къщата. Тя набързо намира дълбоко родство с тази непозната жена, която научаваме че е красивата Имоджен Грантъм, трагична съпруга на Артър Грантъм. Тя погрешно е вярвала, че съпруга и е бил рицаря и в блестящи доспехи и въплъщение на всичките и момински мечти.
Уилиг отново ни мята към бурната любовна афера на Имоджен с Гавин Торн, който посещава къщата в Хърн Хил през лятото на 1849 година  уж, за да нарисува портрет на Имоджен поръчан от Артър. След това всичко се превръща в красиви мелодраматични и сърцераздирателни тонове. Въздухът се чувства изведнъж изпълнен в един пейзаж, където любовта е ,,неизречено правило’’ . Резултатът е опустошителен,както за смело-изправения Торн, както и за трагичната и уязвима Имоджен.

Историята, разказана от двата гласа, на различните епохи, незагасваща повече от 100 години..е толкова вдъхновяваща. Хареса ми, всяка една частица от тази книга. Колкото до Лорън Уилиг, с удоволствие ще чакам книгите и да бъдат преведени, за да се сдобия с тях. Всяка една трябва да е част от моя книжен живот. Може би се питате какво се случва с Имоджен и Гавин ? Дали Джулия разбира истината за семейството си? Какъв е краят на забранената любов? Всичките отговори ще откриете, из страниците на това съкровище. С удоволствие, ще оценя книгата в Goodreads 4,5/5. 
-Мари

You May Also Like

0 коментара