Една история, която ме остави без дъх ''Малкият приятел'' на Дона Тарт - Ревю

Издателство: Еднорог 
Автор : Дона Тарт
Страници : 720
Оценка в Goodreads : 5/5 

Не знам от къде да започна. Сигурно на всеки му е познато, да се влюби в книга. Аз не че се влюбих в книга, аз се влюбих в цялото творчество на Дона Тарт. Нямам търпение да се докосна до всяка нейна книга . Знаете ли, че след прочита на тази книга, над сто пъти си зададох въпроса ‘’Защо? ‘’ Защо не се докоснах до прекрасното и творчество по-рано. Днес, ще ви говоря именно за ‘’Малкият приятел’’. Всичко в тази книга е някак топло. Исках да се влюбя в тази книга. Е, аз успях. Сюжетът се насочва към 12-годишно момиче от семейство Клайв – най-малката им дъщеря Хариет, която се опитва да намери и след това да накаже, човекът, който уби брат и, когато тя е само едно бебе в количка. Брат и Робин е намерен висейки на едно дърво в задния двор на семейната им градина на деня на майката. Никой не знае как се е случило. Не са открити никакви улики, никакви индикации за нечестна игра. Само едно мъртво висящо момче.
Увлекателно начало нали? И аз така си помислих. Но тогава сред всички безбройни подробности около живота на Хариет, приятелите и, семейството и, както и второстепенни герои в малкия град Мисисипи.. няма нищо. Хариет прекарва много от времето си в ‘’игри’’ с най-добрия и приятел Хийли, който е влюбен в нея. Тя прекарва и известно време с лелите си. Отделно тя се забърква в куп сериозни неприятности.
Относно героите, Хариет е най-завладяваща. Тя е забавна, смела, ядосана, отчаяна – но най-вече и напълно убедително, тя е едно 12-годишно момиче. Тя е изградена перфектно, личи си, че Тарт е положила много любов в героинята.
Другото, което ми хареса в творчеството на Дона Тарт е че е прекалено описателна. Повечето ще се отегчат, но тя го прави по някакъв начин, по който ви вкарва в самата история и загубвате представа за времето. Понякога, може да се стори досадно, но се среща наистина много рядко, преодолява с по-бързо темпо на четенето.
Няколко думи като за финал. Това не е книга за откриването на убиеца, както всички си мислят, като прочетат анотацията. Това е книга, за душевното израстване на едно дете. Книгата оставя много въпроси, без техният отговор. Всеки читател, отговаря сам за себе си, когато вникне дълбоко в историята. Препоръчвам я на всеки, който обича да се потапя възможно най-много в книгите, които чете. Или просто на някой, който му се чете хубава книга.

Искрени благодарности на издателство Еднорог, за предоставената възможност, да прочета тази невероятна книга!

-Мари.

You May Also Like

0 коментара