Една перфектна история ''Перфектна химия'' на Симон Елкелес - Ревю.

Издателство: Ибис
Автор: Симон Елкелес 
Страници: 344
Оценка в Goodreads: 5/5

Анотация:
Съвременна история за невъзможната любов.
В гимназията Феърфийлд, в предградията на Чикаго, всички знаят, че общуването между съученици от южната и северната част на града може да бъде взривоопасно.
Бритни Елис живее в северната. Тя е богата и красива, златното момиче на училището. С една дума – има перфектен живот. Или поне умело успява да накара всички около нея да вярват това. Но зад безупречната репутация на Бритни се крият сложни семейни отношения..
Алехандро Фуентес живее в южната – бедняшката част на града. Той е корав и груб, известен сред съучениците си като лошото момче, член на опасната банда ‘’Кървавите латиности’’, от която можеш да се откачиш единствено с цената на живота си. Затова никой не е наясно с най-голямата му тайна – желанието му да излезе от бандата и да постъпи в колеж.

Когато през последната година от гимназията Бритни и Алекс са принудени да си партнират в часовете по химия, те изобщо не са очаровани. А арогантността на Алекс му изиграва лоша шега, когато се хваща на бас с един от приятелите си, че ще успее да свали Бритни. И когато между двамата започват да прескачат искри, никой не предполага, че това, което в началото е било невинна игра, съвсем скоро ще се превърне в сериозна опасност, когато бандата се почувства застрашена..
''- I'm losing control. - Brittany.
Mamacita, I've already lost it. - Alex.''
Здравейте, книжни души. Аз съм последната блогърка в книжното общество, която ще ви говори за тази книга. Може би просто не бях готова да се докосна до нея, защото ще остана разочарована? Сгреших, за пореден път. Днес ще ви говоря за книга, която очаквах, че ще е като всички сладникави романтични романи, но останах изненадана, че засяга и други важни теми. ‘’Перфектна химия’’ на Симон Елкелес е книга за изкуственото съвършенство в един напълно несъвършен свят.
Двама тийнейджъри, и двамата си приличат по достойнство. В Фейърфилд, Чикаго, където се развива историята. Една дребна злоба между южната и северната част.
В лабораторията по химия, събрани по двойки от симпатичната им учителка, която желае да преодолее една празнина, са мексиканеца Алехаандро Фуентес, скандален изпълнител в бандата ‘’Кървавите латиноси’’ и Бритни Елис ‘’перфектната’’ бяла мажоретка. Историята започва да се развива и искрите да припламват. На пръв поглед Алекс е лошо момче, но не наистина, а Бритни е едно безмозъчно и повърхностно същество, но не съвсем. След като всичко се разкрива, между тях остава само химия.

Ако си мислите, че сте чули всичко, не е така. Перфектна химия е съвременната история за Ромео и Жулиета минус трагичния край. Сюжетът определено не е оригинален и е пълен с доста клиширани второстепенни герои, но въпреки това историята стопли сърцето ми.
Кое е това тогава, което прави книгата хубава? Това, че писателката е дала сърцето и душата си в главните герои и това, че ги прави истински от своя страна прави читателят да го е грижа за героите. Това е, което отличава добрите от лошите книги, които се отклоняват с добре познат сюжет : способността на писателя да вземе добре позната история, да изпълни сюжета без никакви изненади и все още ние читателите да се чувстваме дълбоко свързани и да ни е грижа за това, което се случва с героите, защото те имат дълбочина.
''I don't deserve you. You know that, querida, don't you? (Alex) ''
Алекс и Бритни разказват собствената си истории и главите се редуват написани от първо лице, сегашно време. С напредването на историята, героите бавно се разкриват един на друг. Бритни идва от силно дисфункционално семейство, с един отстъпващ баща, повърхностна майка и сестра с увреждане. Тя се опитва да бъде перфектна: перфектната дъщеря, перфектно облечена, с перфектни качества и перфектно гадже. Връзката и със сестра и е наистина добре направена. Тя е напълно готова да се жертва в името на сестра си и тя създава тази фасада в обществото, но е само в състояние да я премахне, когато Алекс е наоколо. Това желание да се жертва и необходимостта от обществена маска е това, което ги свързва.
Алехандро е член на бандата, така като той няма друг избор, освен да следва стъпките на баща си, за да предотврати по-малките му братя, да попаднат в същия живот. Той знае какво е насилие, както и какво е бедност. Животът му не е шега и авторът не се плаши да ни покаже рушащите аспекти на живота си. Влюбих се в Алекс – това е лесно, особено ако харесвате ‘’лоши’’ момчета, които разбира се не са глупаци. Той е възхитителен в груб начин и когато наричаше Бритни ‘’mamacita’’ се разтапях на място.
Тази книга не е за смяна на личности, за да бъдат заедно : Обичах именно това. Това е история за възприемане. Става дума за промяна на нечии обстоятелства и за това книгата има прекрасна надежда.
След като изписах всички тези думи и изречения, не мога да процедирам, че книгата не е добра. В крайна сметка ‘’Перфектна химия’’ е доста добра любовна история с надеждно съобщение за преодоляването на пропуските и за човек, който излиза извън влюбването и след това умира за него. Книгата е за възможността за обърнат живот, че влюбването е един вид подарък.
Това е книга проследяваща живота на едно привидно перфектно и щастливо момиче и как съдбата му се преплита с тази на едно лошо момче, което притежава добро сърце. Препоръчвам ви с две ръце, този роман за любовта, приятелството и трудностите, които трябва да преминат в живота.

Искрени благодарности на издателство ‘’Ибис’’ да се добера до тази книга.

-Мари.

You May Also Like

0 коментара