''Ясновидците'' на Либа Брей - Ревю.

Издателство: Емас
Автор: Либа Брей
Страници: 590
Оценка в Goodreads: 4/5 

Анотация:
Ийви ОНийл се замесва в поредния скандал в родното провинциално градче и родителите и я изпращат за наказание в Ню Йорк. Но Ийви това и чака. През златните двайсет години на миналия век Ню Йорк кипи от живот, там е раят на тайните джаз-клубове, модните магазини и бляскавите кинозвезди. Точното място за момиче, което мечтае за слава и безгрижни дни.
Но освен в оживлението на Голямата ябълка, Ийви прекарва времето си и из прашните, тъмни кътчета на странния Музей на окултното, управляван от чичо и Уил. Той изглежда е обсебен от свръхестественото, а племенничката му пази мрачна тайна – дарба, която досега и е носила единствено беди. Не след дълго полицията открива тялото на момиче, белязано с мистериозни символи. Уил и Ийви са извикани да сътрудничат на силите на реда и тя осъзнава, че способностите и са единственият начин да заловят сериен убиец, излязъл на повърхността от черните дебри на миналото.
Появяват се още жертви и жителите на Ню Йорк са ужасени. Целият град е вперил взор в разследването: ще успее ли Ийви да стигне до истината и какво ще и коства това? Дали мракът няма да я пречупи? А през това време около нея се разгръщат историите на Ясновидците, всеки със своите тайни..

 ‘’I’m a librarian, not an oracle.’’
‘’Ясновидците’’ е една много забележителна книга, която в началото ми започна доста бавно, но след това бавно започна да ме оплита в една изпълнена с мистерии история и с всяка изминала страница ме поглъщаше и книгата се изниза наистина бързо. Тази книга беше невероятна. Не знам по какъв начин да я опиша. Всичко успя да ме вкара в историята. Вие знаете как любителите на книгите обичат да казват, че се чувстват сякаш са влезли в друг свят, докато четат? Аз се чувствах така буквално, докато редовете и страниците се изнизваха.
Това, което открих за интересно в тази книга е нейното използване на героите. Анотацията ни оставя с впечатлението, че има само един главен герой, а именно Ийви. Всъщност историята е разказана през много гледни точки. Понякога това е наистина объркващо да се наложи да преминем от една гледна точка към друга, но в тази книга го намерих за интересно отклонение. Това придава вид на  малко очакван обрат в очакванията на читателя. Хареса ми.
Историята беше чудесно изработена, с невероятна детайлност. Казва ни се толкова много за времето, героите, както и мистерията. Читателят придружава Ийви и приятелите и на разследването им в зловещите, брутални убийства, настъпващи в рамките на града. На моменти историята ми вървеше наистина бавно, в друг момент беше истински динамична, но никога скучна. Може би книгата трябваше да е с 200 страници по-малко, но допълнителното време също беше от голяма полза. Това позволи на авторката да ни пренесе в Ню Йорк – блестящият град със сияйни надежди за новия 20 век.
Героите са доста колоритни, всеки със своите предимства и недостатъци. Либа Брей беше вложила всичко от себе си за всеки един персонаж, независимо дали е главен или второстепенен.
Сега ще отделя време да говоря и за корицата. Това е може би една от най-красивите български корици, които притежавам. Не го казвам заради цветът и ( лилава е, обожавам лилаво ), казвам го защото е така. Това е една невъзможно красива интерпретация на оригиналната корица. Признавам си, че се хвърлих към книгата главно заради  красивия фон, очертанията на небостъргачите и профила на главната героиня с лента за глава, типична за джаз периода в Щатите. Поздравявам Златина Зарева за корицата, която е в пъти по-красива от оригиналната. А този допир на корицата – леле.
‘’Ясновидците’’ е зашеметяваща мистерия, която ни връща към бурните години на 20 век. Очаквам с нетърпение да се срещна с новите ясновидци и новата мистерия в Liar of Dreams, за която разбрах, че има вероятност да се преведе тази година. Препоръчвам я на всеки, който иска да прочете нещо красиво и стои като мен в книжарница блуждаейки какво да си купи.

Искрени благодарности на Емас, за предоставената възможност!

-Мари.

You May Also Like

2 коментара

  1. Отговори
    1. Аз също много се радвам! Послушах те и не сгреших, сега се захващам с ''Илумине''! :) ❤

      Изтриване