Смразяващата история ''Призраци в моята глава'' на Пол Трембли - Ревю.

Издателство: Еднорог
Автор: Пол Трембли 
Страници: 352
Оценка в Goodreads: 5/5 

Анотация: 
Животът на семейство Барет, обикновена провинциална фамилия, запова да се разпада, когато тяхната четиринайсетгодишна дъщеря Марджъри проявява признаци на остра шизофрения.

Отчаянието на родителите и се задълбочава, тъй като лекарите не са в състояние да спрат неудържимото плъзгане на Марджъри към бездната на лудостта. Докато домът им се превръща в къща на ужасите, те неохотно се обръщат за помощ към местен католически свещеник. Отец Уондърли предлага да прибегнат към екзорсизъм, тъй като вярва, че крехката тийнейджърка е обладана от духове. Същевременно свещеникът се свързва с местна продуцентска компания, която проявява интерес да филмира борбата на семейство Барет с демоните. Фамилията е принудена да приеме предложението поради главоломно трупащите се сметки за лечение и четиримата скоро се превръщат в неочакваните звезди на хитовото риалити шоу ‘’Обсебването’’. Когато събитията в къщата на семейство Барет прерастват в истинска трагедия, шоуто и шокиращите инциденти, които то улавя, се превръщат в градска легенда.

Завърших ‘’Призраци в моята глава’’ на Пол Трембли. Не знам дали сте забелязали, но аз не чета страшни книги. Нямам нищо против, просто това не е моят жанр. Разбира се, ако книгата си заслужава не бих отказала да се потопя в нея. Благодарение на издателство Еднорог се докоснах до книгата и се радвам искрено. Може би ако я бях видяла в книжарницата, нямаше да си я взема заради плашещата анотация, затова отново искрено благодаря.
Страшните романи често са пренебрегвани като част от трилър жанра. Макар да е вярно, че някои читатели не се интересуват от ужасяващите моменти ( както и аз ) , има и много хорър романи, които ще се харесат на тях. ‘’Призраци в моята глава’’ е точно такава книга. Аз лично получих силна вътрешна драма и достатъчно напрежение, което да ме накара да искам още и още от тази история, въпреки че ме беше страх да чета.
Това е историята на семейство Барет. Живот в Нова Англия – съпруг, съпруга и две дъщери, изглеждат като стереотипно щастливо семейство. Това е, докато Джон Барет губи работата си и голямата му дъщеря –Марджъри, започва да показва признаци на остра шизофрения. Домът им се превръща в къща на ужасите и се обръщат за помощ към местен католически свещеник. Той предлага да прибегнат към екзорсизъм и да документират своето изживяване с телевизионно риалити шоу. Ние читателите научаваме много рано, че този път води до трагедия, но има толкова много въпроси за отговаряне, преди да се узнае истината.
Историята се представя от гледната точка на Мери, най-малката дъщеря, отразяваща обратно събитията, които са настъпили, когато тя е била само на осем-годишна възраст, читателят е принуден да разплита всеки спомен, който Мери има. Сместа на паметта, пристрастията и лоялността, заедно създадоха непреодолим разказ – подчерта с някои класически сцени ужасите и някои неочаквано хумористични забележки.
Когато в Марджъри се проявяват признаци на демонично обладаване, нейното поведение се отразява на ужасни стереотипи – мръсен език, повишена сексуалност и крайно насилие, но по думите на Трембли, тя се чувства някак свежо и мъдро.
Не се заблуждавайте по това, че ‘’Призраци в моята глава’’ е роман на ужасите. В края на краищата, Пол Трембли е създал една история за едно семейство в криза. Свръхестествените елементи присъстват, но Трембли никога не губи от поглед сърцето на романа – семейство Барет, и по-специално Мери Барет.
Препоръчвам книгата на всеки един читател – независимо дали обичате ужаси или не. Ако обичате – горещо препоръчвам. Ако ли не, ами прочетете просто заради самото изграждане на историята – наистина е много добро.

Благодаря на издателство ‘’Еднорог’’ за предоставената възможност.

-Мари.

You May Also Like

0 коментара