Из лъскавите коридори на ''Бляскавият двор'' от Ришел Мийд - Ревю. /Blogmas #18

Издателство: Сиела
Автор: Ришел Мийд
Страници: 583
Оценка в Goodreads: 5/5

Анотация:
Аделейд, младата графиня на Ротфорд, е поставена пред избор – да спаси семейството си от разоряване, като се съгласи на натрапен брак и бъдеще без шанс за промяна, или да избяга, оставяйки целия си предишен живот зад гърба. Вярна на несломимия си дух, Аделейд разменя мястото си с това на личната си прислужница, което я отвежда сред лъскавите коридори на Бляскавия двор.
Бляскавия двор е училище по етикет със строги вътрешни порядки, което превръща момичетата от бедно потекло в истински дами, за които после намира богати съпрузи в Новия свят. Момичетата, които се стараят, могат да се надяват на блестящо бъдеще, толкова различно, което познават до момента. Аделейд идва от свят на разкош, но никога не е можела да избира пътя си сама. Залогът е еднакво висок за нея и съученичките и – Бляскавият двор е пътят към тяхното спасение, а изкачването в йерархията му – единственият начин.

Но мрачни загадки управляват привидно лъскавия Двор. Могат ли момичетата да се чувстват по-сигурни зад тежките му порти, отколкото навън, в свят, разкъсан от войни, расизъм и религиозен фанатизъм? С помощта на Седрик – син на самия господар на Двора, Аделейд ще трябва да се бори да се добере до истината, преди да е станало твърде късно. Но дали и Седрик не крие опасни тайни?

Здравейте, книжни души! Сигурно много се учудвате, но аз съм тук с нова порция ревюта. Не съм писала от един месец насам и определено ми липсваше да изказвам мнението си за дадена книга. Днес ще ви говоря за книга, която чета от 29 ноември. Да, да, знам. Това е ужасно много време, но книгата въобще не е виновна, виновно е времето с което разполагах. Проточвах я доста дълго време, но успях да я завърша. Говоря ви именно за ‘’Бляскавият двор’’ на Ришел Мийд.
Тази книга е различна! Не мисля, че съм чела нещо подобно преди. Ние имаме смес от кралица Елизабет и американската граница ( имам предвид 1800 година, Новия свят и т.н ). Всичко си е чиста фантазия, но напълно въз основа на тези две неща, смесени в едно. Страхотно! Аз наистина се влюбих в книгата.
Първата книга от новата серия на Ришел Мийд разказва историята на Аделейд – висок член на обществото, чието семейство се бори, за да я въведе в един нежелан брак. Тя решава да остави всичко зад гърба си, когато и се отдава шанс за нов и съвсем различен живот, където тя приема идентичността на своята прислужница и взема участие в Бляскавият двор. Това е училище по етикет, където учат момичетата как да бъдат част от най-високия клас дами ( което Аделейд владее повече от добре). След като са преминали тестовете им, те са взети в Новия свят и биват представени по-нагоре към следващата елитна класа като потенциални съпруги. Това звучи толкова лесно за младата графиня, но вместо това тя се влюбва в Седрик, член на семейството, който отговаря за блестящото училище и всичко се проваля.
Авторката ни отвежда от досегашния живот на Аделейд до лъскавия Двор в Новия свят и на границата. Тя преминава през много неща в тази книга и определено расте като характер до самия край на историята.
Честно казано не бях особено голям фен на Аделейд в началото на книгата. Тя беше развалена, самодоволна и определено егото и пречеше на бъдещото и. По-късно тя показа, че е храбра, като избра своя собствен път и че храбростта и расте през цялата книга, дори и когато заби в трудни животозастрашаващи ситуации.
Най-добрата част на тази книга определено е приятелството между трите момичета. След като Аделейд влиза в Бляскавият двор, тя е назначена да бъде съквартирантка с Тамзин и Мира. Всяко момиче е толкова различно и технически те се конкурират за висок ранг в Двора и се очаква да виждаме заплахи една към друга. Вместо това, докато някои от момичетата са едни срещу други, тези трите стават отбор и се обединяват и минават през луди приключения заедно. Много съм развълнувана за другите две книги от трилогията, където се очертава да разберем повече от историите на Мира и Там.
Ришел Мийд остави доста въпросителни в тази книга и нямам никакво търпение за продължението. Разположени в нов завладяващ свят, ‘’Бляскавият двор’’ има от всичко по-малко : лукс, приключение, мистерия, приятелство, романтика и още един куп колебливи обстоятелства. Очаквам с нетърпение да видя накъде отива Ришел с книга две! Ако сте готови и вие за всичкото това приключение, тази книга е за вас.

-Мари.

You May Also Like

0 коментара