''Къща от стъкло'' на Лен Влахос - Ревю.

Издателство: Егмонт
Автор: Лен Влахос
Страници: 360
Оценка в Goodreads: 4/5 

Анотация:
За петнадесет годишната Джаки Стоун животът е затвор. Всичко, което каже или направи, се излъчва в реално време по националната телевизия. Защо? Защото баща и умира от рак на мозъка и е продал на търг в eBay последните дни от живота си. Спечелилият – безскрупулна телевизионна риалити програма.

Няма го вече вниманието на майка и и готвенето и и безкрайните им разговори. Няма го вече доверието на сестра и, заместено от новооткритата слава на риалити звезда. Няма го вече личния и живот. Няма го и достойнството на семейството и, тъй като продуцентите изкривяват думите им и публично ги осмиват в национален ефир. Но това, от което Джаки се бои най-мног, е, че съвсем скоро собствения и баща просто…няма да го има. И така, въоръжена единствено с изобретателността си и силата на интернет, девойката е решена да прекрати шоуто и да върне живота на семейството си въпреки смъртта.

Здравейте, книжни души! Днес в тази приятна събота съм тук с ревю на една книга, която ми хареса и ме докосна много силно. ‘’Къща от стъкло’’ е книга, която ще ви накара да се смеете, докато сърцето ви се разбива на парченца. Тя е съсредоточена върху семейство Стоун: Джаред, Диърди и двете им дъщери Джаки и Меган. Още от самото начало, става ясно, че съществува тясна връзка между Джаки и баща и. Това се преобърна толкова бързо с главата надолу, перспективата на книгата се промени и се разкри един жесток обрат. Джаред разкри на семейството си, че в  мозъка му има мултиформен глиобластром в напреднал стадий, или казано накратко тумор в мозъка. Знаейки положението на семейството си, той беше изправен пред огромна дилема. Нямаше финансовата възможност, за да може съпругата му да се грижи след това за дъщерите им, затова той решава да продаде живота си на търг в eBay. Широк спектър от хора наддават за живота му: монахиня, тийнейджърка, умопомрачителен мъж и телевизионен режисьор. В крайна сметка ‘’продадения’’ живот се превръща в широко популярно риалити шоу.
Историята е не за болния Джаред, а за това как семейството му се справя с трудностите, които един тумор може да предизвика. Хареса ми преплитането на много персонажи в историята. Виждахме нещата от гледната точка на Джаки, но също така и от тази на баща си, от хората, които наддават за живота му. Мозъчния тумор на Джаред също имаше персонифицирано предоставяне на собствена гледна точка. Всеки един спомен бива забравен след това. Точно тези сцени ме докоснаха много и правиха ‘’Къща от стъкло’’ толкова оригинална. Не бях чела нищо подобно, колкото и странно да беше. Това подчертава стойността на живота и как трябва да се грижиш за всеки спомен, и как трябва да се стремим за да направим живота си, колкото може по запомнящ се.
Лен Влахос засяга темата за рака по един много чувствителен начин. Той изследва перспективи на много хора към семейство Стоун, разкриващи как всички хора по света мислят различно, което се дължи на околната среда, в която живеят и хората, които ги заобикалят. В крайна сметка автора разглежда теми, които са познати на всички ни, повечето от които са настъпили в даден момент от нашия живот: самотата, любовта и загубата.
Като цяло, това е едно невероятно четиво, въпреки че напрежението го прави неудобно на места. Все пак, това е основната причина, поради която ‘’Къща от стъкло’’ е невъзможно да се остави. В книгата има бърз темп, който по мое мнение, го прави по-привлекателен и интересен. Определено препоръчвам това четиво, така като е увлекателна и много приятно четиво за всяка аудитория, засягаща много важни теми от човешкия живот.

Искрени благодарности на издателство Егмонт, за предоставената възможност!

-Мари.

You May Also Like

2 коментара

  1. Поредното прекрасно ревю :) Не бях чувала за "Къща от стъкло" до днес, но именно това привлече вниманието ми. Несъмнено ще дам шанс на книгата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, искрено много! Радвам се, че ревюто ми те е подтикнало да дадеш шанс на тази книга! <3 :)

      Изтриване